Love is the answer

Over ashtanga yoga

Ashtanga yoga is een dynamische vorm van Hatha Yoga, tussen de houdingen (asanas) door maak je een vinyasa. Vinyasa staat onder andere voor beweging en ademhaling samen. Daarnaast werken we met de Ujjayi ademhaling,  met Bandha’s (energiesloten) en Drishti (kijkrichting). Deze componenten zorgen voor een inwendige warmte, afvalstoffen worden afgevoerd en spieren, pezen, zenuwen, klieren, botten en organen worden versterkt. Daarnaast zullen je zintuigen naar binnen richten. Uiteindelijk wordt je practice een meditatie in beweging en komen lichaam en geest tot rust.

 

Het woord Ashtanga staat voor het “achtvoudige pad” zoals beschreven in de Yoga Sutras van Patanjali. Door Ashtanga met regelmaat te beoefenen zul je op de lange termijn ervaren hoe je vanuit de asanapractice (asana = houding) alle acht takken kunt gaan beïnvloeden. Hoe  ver je hier in wilt gaan, ligt helemaal aan jou. Denken, dromen en lezen over yoga is leuk, maar consistent  je practice blijven doen laat jou pas echt ervaren wat het voor je doet.

 

Mijn persoonlijke ervaring is dat een regelmatige practice op een vast tijdstip er voor zorgt dat ik andere keuzes maak in het leven. Keuzes die zorgen voor geluk op de lange termijn. Op de yogamat creëer je je eigen microcosmos, elke blokkade en onderdrukte emotie kom je vroeg of laat tegen. De practice brengt me weer terug bij het nu, bij de realiteit zoals deze is.